امام على عليه‌‏السلام: تو را سفارش می‌كنم به مداراى با مردم و احترام به علما و گذشت از لغزش برادران (دينى)؛ چرا كه سرور اولين و آخرين، تو را چنين ادب آموخته و فرموده است:

«گذشت كن از كسى كه به تو ظلم كرده، رابطه برقرار كن با كسى كه با تو قطع رابطه كرده و عطا كن به كسى كه از تو دريغ نموده است». اعلام الدين، ص 96

پرینت

جلسه چهارم مرداد 89 «غیبت و کنترل زبان»

on . Posted in جلسه های مرداد 89

امتیاز کاربران
ضعیفعالی 

موضوع: غیبت و کنترل زبان و گفتار

ای اهل ایمان و مومنان هرگز نباید قومی قوم دیگر را مسخره و استهزاء  کند ، شاید آن قوم که مسخره می کنید بهترین قوم باشدو نیز بین زنان با ایمان قوم دیگر را سخریه نکنند که بسا آن قوم بهترین آن زنان است و هرگز عیب جویی از یکدیگر مکنیدو به نام و لقب های زشت یکدیگر را نخوانید. )سوره حجرات آیه11)

ای اهل ایمان از پندارها در باره یکدیگر پرهیز کنید که ظن و معصیت است و نیزهرگز از حس درونی هم تجسس مکنید و غیبت یکدیگر را مکنید، آیا شما دوست دارید گوشت برادر مرده خود را بخورید.(سوره حجرات آیه 12) 
وای بر هر عیب جوی هرزه زبان.(سوره همزه آیه 1)

نتیجه: با توجه به مطالب گفته شده می توان نتیجه گرفت که اگر کسی بتواند زبان خود را کنترل کند (غیبت نکند، دروغ نگوید، زود قضاوت نکند، تهمت نزند) قطعاً به رستگاری خواهد رسید.

اما چرا خداوند غیبت کردن را به خوردن گوشت برادر مرده تشبیه کرده است؟ خداوند در قرآن مومنان را برادر یکدیگر می خواند و می فرماید هر کس درباره دیگری غیبت کند مانند آن است که گوشت برادر مرده خود را خورده به این دلیل که اگر از جسم مرده قطعه ای جدا شود به دلیل آنکه خون در بدنش جریان ندارد دیگر ترمیم نمی شود و در واقع به غیر قابل جبران بودن این عمل زشت اشاره دارد.

پس چرا غیبت ؟؟!!
آیا اینها دستورات خداوند نیست؟!

نکته: حتی اگر به عیوب دیگران حتم داشته باشیم هرگز نباید آن را برای دیگران بازگو کنیم ، اولاً که برملا کردن راز دیگران کاری زشت و ناپسند است و ثانیاً شاید آن شخص از کارش توبه کرده باشد و با این کارمان شخصیت او را لگد مال کنیم و از او برای همیشه شخصی بد در منظر دیگران بسازیم.

•    برخی از علت های غیبت کردن
1- فرهنگ غلط : متاسفانه این عمل زشت یکی از فرهنگهای غلط است که در بین ما ایرانیان رواج دارد. اصلاً هدف ما از این کار چیست؟ اگر عیب جویی از دیگران و خراب کردن شخصیت دیگران است که این کار بنا بر آیات گفته شده از سوی خدا منع شده و ما اگر از خدا و راه او دم می زنیم نباید دستورات او را زیر پا نهیم و اگر هدفمان اصلاح شخص و دلسوزی برای اوست بهتر است که این کار را در حضور خودش انجام دهیم که هم کای نیکوست و اینکه دستورات خداوند را زیر پا نگذاشته ایم. (که البته اگر در جمع نباشد پسندیده است)

2- ضعف شخصیتی : یکی دیگر از علل غیبت کردن ضعف شخصیتی است به این معنا که معمولاً کسانی این عمل زشت را انجام می دهند که شخصیتی متزلزل دارند و به ایندلیل که دیگران را بالاتر و بهتر از خود می بینند با این کار می خواهند وجه او را از بین ببرند.


•    راههای مقابله با غیبت


1-    سکوت: اگر درمکانی هستیم که در آنجا غیبت می کنند می بایست با سکوت خود اعتراض خود را نسبت به این موضوع نشان دهیم.

2-    تغییر دادن بحث: اگر درمکانی هستیم که در آنجا غیبت می کنند می بایست با تغییر دادن بحث از ارتکاب به این معصیت جلوگیری کنیم.

3-    ترک محل: اگر درمکانی هستیم که در آنجا غیبت می کنند اگر با سکوت و تغییر دادن بحث نتوانستیم از ارتکاب به این عمل زشت جلوگیری کنیم باید آنجا را ترک کنیم و با این کار هم تنفر خود را از این کار نمایان کنیم و هم خود را از محل گناه دور سازیم.

خدایا زبانمان از دروغ و غیبت باز دار ، خدایا چشمانمان را از نگاه به آنچه حرام گردانیدی باز دار...
آمین یا رب العالمین

مطالب مرتبط

این مطلب را در شبکه های اجتماعی با دیگران به اشتراک بگذارید

اضافه کردن نظر

لطفا نظرات خود را براساس رعایت احترام منتشر نمایید.


کد امنیتی
تازه سازی

ورود