امام على عليه‌‏السلام: تو را سفارش می‌كنم به مداراى با مردم و احترام به علما و گذشت از لغزش برادران (دينى)؛ چرا كه سرور اولين و آخرين، تو را چنين ادب آموخته و فرموده است:

«گذشت كن از كسى كه به تو ظلم كرده، رابطه برقرار كن با كسى كه با تو قطع رابطه كرده و عطا كن به كسى كه از تو دريغ نموده است». اعلام الدين، ص 96

پرینت

اولین جلسه فروردین ماه 90 «آثار گفتن بسم الله الرحمن الرحیم»

on . Posted in جلسه های فروردین 90

امتیاز کاربران
ضعیفعالی 

تاثير گفتن بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: تاثیر گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در کارها

سر آغاز هر نام، نام خداست ************ که بی‌نام او نامه یکسر خطاست

قُلْ إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿سوره انعام آیه 162﴾
بگو در حقيقت نماز من و [ساير] عبادات من و زندگى و مرگ من براى خدا پروردگار جهانيان است (162)
خداوند بزرگ در نخستین آیات كه به پیامبر وحى شد دستور مى دهد كه در آغاز شروع تبلیغ اسلام این وظیفه خطیر را با نام خداشروع كند: ((اقرء باسم ربك )).
و مى بینیم حضرت نوح (علیه السلام ) در آن طوفان سخت و عجیب هنگام سوار شدن بر كشتى و حركت روى امواج كوه پیكر آب كه هر لحظه با خطرات فراوانى روبرو بود براى رسیدن به سر منزل مقصود و پیروزى بر مشكلات به یاران خود دستور مى دهد كه در هنگام حركت و در موقع توقف كشتى ((بسم الله )) بگویند (و قال اركبوا فیها بسم الله مجراها و مرسیها) (سوره هود آیه 41).
و آنها این سفر پر مخاطره را سرانجام با موفقیت و پیروزى پشت سر گذاشتند و با سلامت و بركت از كشتى پیاده شدند چنانكه قرآن مى گوید: ((قیل یا نوح اهبط بسلام منا و بركات علیك و على امم ممن معك ))  (سوره هود آیه 48).

 

و نیز سلیمان در نامه اى كه به ملكه سبا مى نویسد سر آغاز آن را ((بسم الله )) قرار مى دهد.                                     (انه من سلیمان و انه بسم الله الرحمن الرحیم ...) (سوره نحل آیه 30).
و باز روى همین اصل ، تمام سوره هاى قرآن با بسم الله آغاز مى شود تا هدف اصلى كه همان هدایت و سوق بشر به سعادت است از آغاز تا انجام با موفقیت و پیروزى و بدون شكست انجام شود.
از جمله آثار گفتن بسم الله الرحمن الرحیم که روایت شده:
1-    بقای دنیوی کارها
2-    توشه اخروی اعمال و کارها
3-    پر رنگتر شدن نقش خداوند در زندگی
وَلاَ تَأْكُلُواْ مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ وَإِنَّهُ لَفِسْقٌ وَإِنَّ الشَّيَاطِينَ لَيُوحُونَ إِلَى أَوْلِيَآئِهِمْ لِيُجَادِلُوكُمْ وَإِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ إِنَّكُمْ لَمُشْرِكُونَ ﴿سوره انعام آیه 121﴾
و از آنچه نام خدا بر آن برده نشده است مخوريد چرا كه آن قطعا نافرمانى است و در خفا ‏شيطانها به دوستان خود وسوسه مى‏كنند تا با شما ستيزه نمايند و اگر اطاعتشان كنيد قطعا شما هم مشركيد (121)
فَكُلُواْ مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ إِن كُنتُمْ بِآيَاتِهِ مُؤْمِنِينَ ﴿ سوره انعام آیه 118﴾
پس اگر به آيات او ايمان داريد از آنچه نام خدا بر آن برده شده است بخوريد (118)
از این آیات به خوبی می توان فهمید که خداوند خوردن لغمه ای را که با نام خدا آغاز نشده منع می کند و دستور می دهد که از آنچیزی تناول کنیم که بر آن نام خدا برده شده باشد و این اهمییت والای گفتن بسم الله الرحمن الرحیم در کارها را میرساند.
در واقع گفتن بسم االه الرحمن الرحیم در آغاز کارها مهر تائیدیست بر کارمان و این برای آنست که راه و مسیرمان خدایی باشد و به اعمالمان رنگ و بوی خدایی ببخشیم.
إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ﴿سوره بقره آیه 173﴾
[خداوند] تنها مردار و خون و گوشت‏خوك و آنچه را كه [هنگام سر بريدن] نام غير خدا بر آن برده شده بر شما حرام گردانيده است [ولى] كسى كه [براى حفظ جان خود به خوردن آنها] ناچار شود در صورتى كه ستمگر و متجاوز نباشد بر او گناهى نيست زيرا خدا آمرزنده و مهربان است (173)
بردن نام خدا در آغاز کارها تا حدی مهم است که خداوند می فرماید اگر به هنگام سر بریدن حیوانی نام غیر خدا بر آن برده شود گوشت آن حیوان سر بریده شده حرام است.
البته باید به این نکته توجه کنیم که تنها گفتن لفظی کافی نیست بلکه باید نام و یاد همراه باشد و این زمانی مشخص می شود که کارهایمان را آنگونه که خداوند از ما انتظار دارد انجام دهیم نه اینکه کارهایمان را با نام خدا شروع کنیم ولی دستورات خدا را زیر پا بگذاریم و به سلیقه شخصی عمل کنیم.
وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ ﴿سوره القصص آیه 88﴾
و با خدا معبودى ديگر مخوان خدايى جز او نيست جز ذات او همه چيز نابودشونده است فرمان از آن اوست و به سوى او بازگردانيده مى‏شويد (88)
همانطور که می دانید همه چیز نابود شدنیست جز ذات خدا که همیشگی و ابدیست و در واقع وقتی در آغاز کاری بسم الله الرحمن الرحیم می گوییم ، کارمان را ابدی و ماندنی کرده ایم زیراکه هر آنچه با خدا باشد ابدی خواهد بود.


با خدا باش و پادشاهی کن ****************** بی خدا باش و هر چه خواهی کن


آثار گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم»
در وضو: در تفسیر امام حسن عسکری(ع) در ثواب شروع وضو با بسم‌الله آمده است: و اگرگفت بسم الله در آغاز وضویش، باعث پاک‌شدن همة اعضا از گناهان می‌شود.
تعلیم به کودکان:پیامبر خدا(ص) فرمود:هر گاه معلّم به کودک بگوید: بگو: «بسم الله الرحمن الرحیم»، پس کودک بگوید:‌«بسم الله الرحمن الرحیم»، خداوند برای این کودک و پدر و مادر او و این معلّم، برائت [از آتش] خواهد نوشت.
هنگام افطار: امام کاظم از پدرانش نقل می‌فرماید:همانا برای هر شخص روزه‌دار، هنگام افطارش، دعای مستجابی است. پس هنگام لقمة نخست، بگو: «بسم الله یا واسع المغفرة اغفرلی» و در روایت دیگر است (که بگو:) «بسم الله الرحمن الرحیم یا واسع المغفرة اغفرلی.» پس کسی که هنگام افطارش، این کلمات را بگوید، آمرزیده خواهد شد.
هنگام دعا:رسول خدا(ص) فرمود: «لَا یُرَدُّ دُعَاءٌ أَوَّلُهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ؛ دعای آغاز شده با بسم الله الرحمن الرحیم رد نمی‌شود.
هنگام گرفتاری: امام صادق(ع) دربارة تأثیر «بسم الله» می‌فرماید:  پس بگو: «بسم الله الرحمن الرحیم لا حول و لا قوّة الّا بالله العلیّ العظیم»، که خداوند به سبب آن، هر نوع بلایی را که بخواهد از تو دفع می‌کند. پایداری و بقای عمل،‌بسته به ارتباطی است که با خدا دارد؛ از اینرو خداوند بزرگ در نخستین آیات قرآن بر پیامبر رحمت، دستور می‌دهد که تبلیغ اسلام را با نام خدا شروع کند
اثر «بسم الله» در دفع بلا: امام کاظم به مفضل بن عمر فرمود: «یَا مُفَضَّلُ اِحْتَجِبْ مِنَ النَّاسِ کُلِّهِمْ بِبِسْمِ اللهِ الرَّحْمِنِ الرَّحِیمِ وَ بِقُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ اِقْرَأَهَا عَنْ یَمیِنِکَ وَ شِمَالِکَ وَ مِنْ بَیْنِ یَدَیْکَ وَ مِنْ خَلْفِکَ وَ مِنْ تَحْتِکَ وَ مِنْ فَوْقِکَ وَ إذَا دَخَلْتَ عَلَی سُلْطَانٍ جَائِرٍ حِینَ تَنْظُرُ إِلَیْهِ فَاقْرَأَهَا ثَلاثَ مَرَّاتٍ وَاعْقِدْ بِیَدِکَ الْیُِسْرَی ثُمَّ لاَ تُفَارِقْهَا حَتَّی تَخْرُجَ مِنّ عِنْدِهِ؛ ای مفضل! با «بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمْ و با قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَد»، خود را از تمام مردم بپوشان. آن را سمت راست و چپ و مقابل و پشت سر و پایین و بالای خودت بخوان و هر گاه بر حاکم ظالمی وارد شدی و نگاهت به او که افتاد، آن را سه مرتبه بخوان و دست چپ خود را گره بزن، سپس آن را باز نکن تا از نزدش خارج شوی.»
هنگام خروج از منزل: امام باقر(ع) می‌فرماید: هر کس که از خانه‌اش خارج شود و «بسم الله الرحمن الرحیم» بگوید، دو فرشته به او می‌گویند: هدایت شدی و هر گاه بگوید: «لا حول و لا قوّة الّا بالله العلیّ العظیم»، به او می‌گویند: نگاه داشته شدی و هرگاه بگوید: «توکّلت علی الله»، به او می‌گویند: کفایت شدی. [در اینجا] شیطان می‌گوید: چه کار کنم با کسی که هدایت شده، نگاه داشته شده و کفایت شده است.
    هنگام ورود به حمام
امام صادق از پدرانش از امیر المومنین(ع): هنگامی که برهنه شدید بسم الله ...بگویید . زیرا در این صورت شیطان به شما نگاه نمی کند .
    هنگام خواب
رسول خدا (ص): هر گاه بنده در هنگام خواب بسم االله... بگوید خداوند می فرماید :فرشتگانم !نفس کشیدن هایش را تا صبح  حسنات به حساب اورید وبرایش بنویسید.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند : هرگاه بنده در موقع خواب بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ  بگوید ، خداوند تبارک و تعالی می فرمایند ای فرشتگان تا صبح به تعداد نفس آن بنده بر او پاداش و ثواب بنویسید .« برگرفته از کتاب فضائل و خواص بسم الله الرحمن الرحیم ، صفحه 91،»
پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم فرمودند : هرگاه مومن بخواهد از روی صراط بگذرد پس بگوید بسم الله الرحمن الرحیم – فرو نشیند زیانه آتش و می گوید که بگذر ای مومن ، بدرستی که نور تو موجب فرونشاندن زبانه آتش من گردید .« برگرفته از کتاب فضائل و خواص بسم الله الرحمن الرحیم ، صفحه 105 الی 107»
    در مسائل زناشويى
امام صادق(ع) می‌فرماید: «إِذَا أَتَى أَحَدُكُمْ أَهْلَهُ فَلْیَذْكُرِ اللَّهَ فَإِنَّ مَنْ لَمْ یَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ الْجِمَاعِ وَ كَانَ مِنْهُ وَلَدٌ كَانَ ذَلِكَ شِرْكَ شَیْطَانٍ وَ یُعْرَفُ ذَلِكَ بِحُبِّنَا وَ بُغْضِنَا؛[19] هر یك از شما چون آهنگ كام بردن از همسر كند، خداوند را یاد كند (بسم الله الرحمن الرحیم بگوید)؛ زیرا هر كس هنگام نزدیكی، نام خدا را نبرد و فرزندی به وجود آورد شیطان در آن دخالت كرده باشد و این مطلب، با دوستی و دشمنی با ما مشخص می‌شود. « من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 404»
    نوشتن حسنه
پیامبر صلى‏الله ‏علیه ‏و ‏آله: إذا قالَ الْعَبدُ عِندَ مَنامِهِ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ یَقولُ اللّه‏ُ: مَلائِکَتى! اُکتُبُوا بِالْحَسَناتِ نَفسَهُ إلَى الصَّباحِ؛
هرگاه بنده‏اى هنگام خوابش، بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم بگوید، خداوند به فرشتگان مى‏گوید: به تعداد نفس‏هایش تا صبح برایش حسنه بنویسید. (جامع الأخبار، ص ۴۲)
    پاکی از گناه
پیامبر صلى‏الله‏علیه‏و‏آله: اَلْعَبد… إِنْ قالَ فى أوَّلِّ وُضوئِهِ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ طَهُرَت أعضاؤُهُ کُلُّها مِنَ الذُّنوبِ؛
اگر بنده‏اى… در ابتداى وضویش، بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم بگوید همه اعضایش از گناهان پاک مى‏شود. (تفسیر الامام العسکرى علیه‏السلام، ص ۵۲۱)
    سپر از زبانیه
پیامبر صلى‏الله‏ علیه ‏و‏آله: مَن أرادَ أَنْ یُنجِیَهُ اللّه‏ُ مِنَ الزَّبانیَةِ التِّسعَةِ عَشَرَ فَلْیَقرَأْ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ فَإنَّها تِسعَةَ عَشَرَ حَرفا لِیَجعَلَ اللّهُ کُلَّ حَرفٍ مِنها جُنَّةً مِن واحدٍ مِنهُم؛
هرکس مى‏خواهد خداوند او را از زبانیه (فرشتگان عذاب) نوزده‏گانه برهاند، بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم را قرائت کند زیرا آن نوزده حرف است. تا خداوند هر حرف آن را سپرى در مقابل یکى از آن فرشتگان قرار دهد. (بحارالأنوار، ج ۸۹ ، ص ۲۵۸)
احادیث و روایات:
پیامبر اکرم (ص) : هر كار مهمى كه بدون نام خدا شروع شود بیفرجام است (بحار الانوار)
پیامبر اکرم صلى الله علیه و سلم فرمودند : هر کس بنویسد بسم الله الرحمن الرحیم از روی نیکو و احترام و خضوع ، خداوند سبحان او را مشمول بخشش قرار می دهد . « برگرفته از کتاب فضائل و خواص بسم الله الرحمن الرحیم ، صفحه 102 و 103»
از امام صادق علیه السلام روایت شده که فرمودند : هرگاه بنده اراده نمود که چیزی بخواند یا کاری را انجام دهد ، پس گوید بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم. « برگرفته از کتاب فضائل و خواص بسم الله الرحمن الرحیم ، صفحه 309 الی 313 »
امام محمد باقر علیه السلام می فرمایند : شایسته است گفتن ( بسم الله الرحمن الرحیم ) در آغاز هر کار بزرگ و کوچکی برای اینکه برکت در آن واقع گردد. « کتاب فضائل و خواص بسم الله الرحمن الرحیم ، صفحه 308 »
امام صادق علیه‏ السلام :
اَلْبَسمَلَةُ تیجانُ السُّوَرِ؛ (تفسیر القرطبى، ج 1، ص 92)
بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم، تاج سوره‏هاست.
امام صادق علیه ‏السلام :
بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ اسْمُ اللّه‏ِ الأْكبَرِ أو قالَ الأْعظَمِ (بحارالأنوار، ج 90، ص 223)
بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم، بزرگ‏ترین ـ یا با عظمت‏ترین نام خداوند است.
امام رضا علیه ‏السلام: إنَّ بِسمِ اللّه‏ِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ أقرَبُ إلَى اسْمِ اللّه‏ِ الأْعظَمِ مِن سَوادِ الْعَینِ إلى بَیاضِها؛
بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم، به اسم اعظم نزدیک‏تر است از سیاهى چشم به سفیدى‏اش. (عیون أخبار الرضا، ج ۱)
امام صادق علیه‏السلام: اِغْلِقُوا أَبوابَ الْمَعصیَةِ بِالإْسْتِعاذَةِ وَ افْتَحُوا أبوابَ الطّاعَةِ بِالتَّسمیَةِ؛
درهاى گناهان را با استعاذه (پناه بردن به خدا) ببندید و درهاى طاعت را با بسم اللّه‏ گفتن بگشایید. (الدعوات، ص ۵۲)
امام صادق علیه‏السلام: إذا تَوَضَّأَ أحَدُکُم و لَم یُسَمَّ کانَ لِلشَّیطانِ فى وُضوئِهِ شِرکٌ و إن أکَلَ أو شَرِبَ أو لَبِسَ و کُلُّ شَى‏ءٍ صَنَعَهُ یَنبَغى أن یُسَمِّى عَلَیهِ فَإن لَم یَفعَل کانَ لِلشَّیطانِ فیهِ شِرکٌ؛
هرگاه یکى از شما وضو بگیرد و بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم نگوید، شیطان در آن شریک است و اگر غذا بخورد و آب بنوشد یا لباس بپوشد و هر کارى که باید نام خدا را بر آن جارى سازد، انجام دهد و چنین نکند، شیطان در آن شریک است. (محاسن، ج ۲، ص ۴۳۳)



مطالب مرتبط

این مطلب را در شبکه های اجتماعی با دیگران به اشتراک بگذارید

اضافه کردن نظر

لطفا نظرات خود را براساس رعایت احترام منتشر نمایید.


کد امنیتی
تازه سازی

ورود